sâmbătă, 18 mai 2013

Raport C.E.: Copiii invata limbi straine de la 3 ani. Engleza, prima in topul preferintelor



Si asta, pentru ca parintii vor sa-i pregateasca din timp pentru o cariera de succes.
Tot mai multi elevi studiaza in medie cate doua limbi straine. Preferate sunt cele de circulatie internationala, dar si rusa, chineza sau germana, pentru ca economiile acestor tari sunt infloritoare.
Acesti copilasi n-au invatat inca alfabetul limbii romane, dar numara cu usurinta in germana. In ultimii ani, copiii incep sa invete o limba straina de la varste tot mai mici. Multi chiar de la 3 ani, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Parintii ii ajuta si sunt de acord sa le plateasca orele, pentru ca asa cred ca le ofera un viitor mai bun.
Engleza ramane prima alegere. Dar ea e insotita adesea si de o limba a unei tari care isi face loc printre marile economii ale lumii.
Acelasi raport al Comisiei Europene pozitioneaza germana pe locul 4 in topul limbilor studiate in scoli. Pe locul 5 gasim rusa, care a revenit in programa scoala, dupa ce in ultimii 20 de ani intrase intr-un con de umbra. Altfel vorbind, engleza, prin predarea extinsa in toate tarile europene, devine ca o a doua limba.
La aceasta scoala privata, de exemplu, unde predau si profesori din strainatate, copiii pot obtine un atestat Cambridge sau Trinity inca din clasa a doua. Avem si unitati scolare in care sunt studiate chineza sau japoneza.
Raportul Comisiei Europene arata ca numarul elevilor care studiaza obligatoriu doua limbi straine este in crestere de la an la an.
        sursa: http://stirileprotv.ro 

Copiii de 6 ani nu vor mai putea fi inscrisi in clasa I. Vor trebui sa mearga in clasa pregatitoare


Problema clasei zero, atat de disputata in ultima vreme, si-a gasit rezolvarea. Ministerul Educatiei a hotarat ca aceasta sa fie obligatorie. Aproximativ 200.000 de copii, care au 6 ani, ar urma sa inceapa in aceasta toamna clasa pregatitoare.
Oficialii nu au hotarat insa daca aceste clase vor fi infiintate in scoli sau pot ramane si in gradinite. Cu privire la aceasta optiune, vor fi consultati parintii pana in 31 martie.
Toti copiii trebuie sa treaca prin clasa pregatitoare. Cu o singura exceptie - prescolarii care in toamna vor avea deja 7 ani impliniti pot fi inscrisi direct in clasa I-a. Este o exceptie facuta doar anul acesta.
Raman si neclaritati. Pana pe 31 martie parintii vor fi consultati si trebuie sa spuna ce isi doresc: clasa pregatitoare in scoala, sau in gradinita? Parerile sunt impartite.
Tocmai de aceea Ministerul cauta solutii pentru ca si clasele pregatitoare sa functioneza dupa un program prelungit. In momentul de fata, acest lucru ar fi posibil in peste 70% din cazuri.
Potrivit acordului semnat de Ministerul Educatiei cu federatiile sindicale si asociatiile de parinti, inscrierile in clasa pregatitoare ar urma sa inceapa in luna aprilie. Daca un copil are varsta de 6 ani, iar parintii nu vor sa-l inscrie in clasa pregatitoare, parintii trebuie sa aduca dovada faptului ca prescolarul nu este pregatit pentru aceasta forma de invatamant.
Problema clasei pregatitoare a fost comentata si de presedintele Traian Basescu: "Poate ne preocupa mai mult nevoile economiei si adaptarea invatamantului la nevoile economiei decat marea dezbatere sa fie sau sa nu fie clasa pregatitoare, care de altfel este necesara si este introdusa in toata Europa."
Anul trecut au fost inscrisi in clasa pregatitoare 130.000 de copii.
 
clasa pregatitoare
clasa pregatitoare


sursa:     http://stirileprotv.ro

Invatamantul romanesc intra in era digitala.


elevi, sala de clasaProtv Ad
Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la ProTV si PROTV NEWS, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a vorbit despre intrarea invatamantului romanesc in era digitala.
"Noi trebuie sa vorbim despre era digitala, si nu despre tableta. De ce spun asta? Pentru ca peste doi ani, peste trei ani, cand ministerul Educatiei ar putea sa identifice resursele necesare pentru a cumpara terminalul, s-ar putea sa nu fie tableta, s-ar putea sa fie altceva. Dar in primul si in primul rand noi trebuie sa definim continutul in format digital." - a declarat ministrul la Pro TV.
Remus Pricopie a anuntat ca primul pas ee va face chiar in aceasta toamna, cand copiii de la calasa intai vor avea manualul scolar atat in forma clasica, tiparita, cat si digital, pe internet.
"Din septembrie, copiii vor avea manualul in format clasic, pe masa, iar pe pagina de internetmanuale.edu.ro vor exista manualele in format digital. Care digital inseamna pdf pe de-o parte, pe de alta parte inseamna aplicatie multimedia. Deci un program, un mic program." - a spus ministrul Educatiei.
El a explicat ca se recurge la aceasta mtoda deoarece copiii invata mult mai repede atunci cand se folosesc de multimedia.
"La ce ne ajuta acest lucru? Pai noi daca traim intr-o era digitala nu poti sa nu adaptezi scoala in concordanta cu aceasta era. Pe de-o parte. Pe de alta parte cercetarile ne arata ca procesul de invatare atunci cand se folosesc instrumentele digitale este mult mai rapid. ", a mai spus ministrul Remus Pricopie in emisiunea "Dupa 20 de ani".

                                                     sursa: http://stirileprotv.ro

30 de minute de sport la gradinite, iar orele de sport in scoli vor fi dublate


Secretar de stat: 30 de minute de sport la gradinite, iar orele de sport in scoli vor fi dublate.




Secretarul de stat in Ministerul Tinereului si Sportului, Carmen Tocala, a declarat, joi, ca in cadrul unei sedinte interministeriale, s-a decis introducerea in programa a 30 de minute de sport, zilnic, la gradinite.
Mai mult, in invatamantul scolar orele de educatie fizica si sport vor fi dublate.
"Am avut ultima sedinta interministeriala, in urma cu doua zile, la care au participat si ministrii de resort. Se introduc 30 de minute de miscare, zilnic, la gradinite. Vor avea 15 minute de inviorare si alte 15 minute la jumatatea cursurilor. Prentru clasele pregatioare si I-IV, vor fi patru ore de educatie fizica din 2013, pentru gimnaziu se dubleaza, de la o ora la doua, si la liceu la fel. Am constatat insa cu surprindere ca in segmentul universitar sportul lipseste", a declarat Camern Tocala, la conferinta de presa organizata cu ocazia organizarii Bucharest International Half Marathon.


                       sursa: http://stirileprotv.ro